• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

        PONIEDZIAŁEK

        27.03.2023 r.


        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, kawa z mlekiem



        Zupa grochowa, ryż z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną, marchewka do chrupania, kompot


        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

        Alergeny

        1, 7

        1, 7, 9

        1, 7



        WTOREK

        28.03.2023 r.




        Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym i wędliną


        Zupa kalafiorowa, pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, sałatka z ogórków kiszonych, kompot


        Galaretki owocowe, herbatniki

        Alergeny

        1, 7

        1, 7, 9

        1



        ŚRODA

        29.03.2023 r.





        Pieczywo z masłem, sałatą, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, kawa z mlekiem


        Barszcz czerwony, makaron z truskawkami, kompot






        Bułka z masłem, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa

        Alergeny

        1, 7

        1, 7,9

        1, 7



        CZWARTEK

        30.03.2023 r.





        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i papryką, herbata rumiankowa


        Pomidorowa z ryżem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot


        Kasza manna z sokiem malinowym

        Alergeny

        1, 3, 7

        1, 4, 7 ,9

        1



        PIĄTEK

        31.03.2023 r.





        Kanapki mieszane- ser żółty, wędlina, twarożek, pomidor, kakao



        Zupa ziemniaczana z zacierką, pierogi z serem i śmietaną , owoc, kompot


        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, herbata z cytryną

        Alergeny

        1, 3, 7

        1, 7, 9

        1, 4 ,7


        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.