• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        18.03.2024 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, herbata owocowa

         

         

        Zupa fasolowa, placuszki drożdżowe z jabłkami, kompot, owoc

         

        Bułka z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem kiszonym, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 9

        1, 7

         

         

        WTOREK

        19.03.2024 r.

         

         

         

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serem żółtym i papryką

         

        Zupa krem z groszku zielonego, pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami, surówka z ogórków kiszonych, kompot

         

        Wafle ryżowe z miodem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1, 7

        1,3, 7, 9

        1

         

         

        ŚRODA

        20.03.2024 r.

         

         

         

         

        Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajka, wędlina, ogórek zielony, papryka, kawa z mlekiem

         

        Żurek z białą kiełbasą, makaron z truskawkami, kompot,

         

        Bułka z masłem, indykiem pieczonym, herbata z cytryną

        Alergeny

        1, 3, 7

        1,3, 7, 9

        1,7

         

         

        CZWARTEK

        21.03.2024 r.

         

         

         

         

        Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką

         

        Zupa koperkowa, udka pieczone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty , kompot

         

        Pączki, herbata owocowa

        Alergeny

        1, 7

        1, 9

        1

         

         

        PIĄTEK

        22.03.2024 r.

         

         

        Pieczywo z masłem i papryką, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną

         

        Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym, kluski śląskie z duszoną cebulką i boczkiem, surówka z białej kapusty, kompot, owoc

         

         

        Budyń waniliowy, flipsy

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 7, 9

        1, 7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.