Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
18.03.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, herbata owocowa
Zupa fasolowa, placuszki drożdżowe z jabłkami, kompot, owoc
Bułka z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem kiszonym, kawa z mlekiem
Alergeny
1, 7
1, 3, 9
1, 7
WTOREK
19.03.2024 r.
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serem żółtym i papryką
Zupa krem z groszku zielonego, pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami, surówka z ogórków kiszonych, kompot
Wafle ryżowe z miodem, herbata rumiankowa
Alergeny
1, 7
1,3, 7, 9
1
ŚRODA
20.03.2024 r.
Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajka, wędlina, ogórek zielony, papryka, kawa z mlekiem
Żurek z białą kiełbasą, makaron z truskawkami, kompot,
Bułka z masłem, indykiem pieczonym, herbata z cytryną
Alergeny
1, 3, 7
1,3, 7, 9
1,7
CZWARTEK
21.03.2024 r.
Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Zupa koperkowa, udka pieczone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty , kompot
Pączki, herbata owocowa
Alergeny
1, 7
1, 9
1
PIĄTEK
22.03.2024 r.
Pieczywo z masłem i papryką, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną
Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym, kluski śląskie z duszoną cebulką i boczkiem, surówka z białej kapusty, kompot, owoc
Budyń waniliowy, flipsy
Alergeny
1, 7
1, 3, 7, 9
1, 7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.