Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
27.03.2023 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, kawa z mlekiem
Zupa grochowa, ryż z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną, marchewka do chrupania, kompot
Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną
Alergeny
1, 7
1, 7, 9
1, 7
WTOREK
28.03.2023 r.
Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym i wędliną
Zupa kalafiorowa, pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, sałatka z ogórków kiszonych, kompot
Galaretki owocowe, herbatniki
Alergeny
1, 7
1, 7, 9
1
ŚRODA
29.03.2023 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, kawa z mlekiem
Barszcz czerwony, makaron z truskawkami, kompot
Bułka z masłem, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa
Alergeny
1, 7
1, 7,9
1, 7
CZWARTEK
30.03.2023 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i papryką, herbata rumiankowa
Pomidorowa z ryżem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
Kasza manna z sokiem malinowym
Alergeny
1, 3, 7
1, 4, 7 ,9
1
PIĄTEK
31.03.2023 r.
Kanapki mieszane- ser żółty, wędlina, twarożek, pomidor, kakao
Zupa ziemniaczana z zacierką, pierogi z serem i śmietaną , owoc, kompot
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, herbata z cytryną
Alergeny
1, 3, 7
1, 7, 9
1, 4 ,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.