Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        09.06.2025r.

        poniedziałek

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, suchą wędliną i pomidorem,

        kawa z mlekiem

         

        Zupa ogórkowa, makaron z twarogiem, owoc,

        kompot

         

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, papryką,

        herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,4,7

        10.06.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, dżemem

        Zupa ryżowa, ryba panierowana, ziemniaki, surówka

        z kapusty kiszonej, kompot

        Ciasto drożdżowe

        z kruszonką, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,4,9

        1,3,7

        11.06.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową

        i ogórkiem zielonym,

        kawa z mlekiem

        Zupa fasolowa, placuszki cynamonowe

        z jabłkami, kalarepka do chrupania, kompot

        Bułka z masłem, pasztetem pieczonym

        i ogórkiem kiszonym,

        herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,9

        1,7

         

        12.06.2025r.

        czwartek

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem

        i rzodkiewką,

        kakao

         

        Pomidorowa z ryżem, kotlety mielone, ziemniaki, mizeria, kompot

         

        Galaretki owocowe z bitą śmietaną, arbuz

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        7

         

        13.06.2025r.

        piątek

        Kanapki mieszane: ser żółty, wędlina, pomidor,

        kawa z mlekiem

        Krupnik, pierogi ruskie z duszoną cebulką, owoc, kompot

        Pieczywo razowe

         z masłem

        i miodem,

         herbata miętowa

        Alergeny

        1,7

        1,9

        1

         

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        19.05.2025r.

        Poniedziałek

         

         

         

        Pieczywo z masłem, serem żółtym, pomidorem,

        herbata owocowa

        Krupnik,

        ryż

        z prażonymi jabłkami

        i bitą śmietaną,

         owoc, kompot

        Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym

        i rzodkiewką,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,9

        1,7

        20.05.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem topionym, papryką, dżemem

        Zupa kalafiorowa

        z zacierką, potrawka

        z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

        Kisiel pomarańczowy, jabłko

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

        21.05.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, pomidorem, parówki z szynki, keczup, herbata z cytryną

        Żurek z jajkiem, makaron

        z truskawkami, młoda marchewka do chrupania, kompot

        Bułka z masłem, wędliną, ogórkiem zielonym,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        22.05.2025r.

        czwartek

         

        Kasza manna na mleku, pieczywo

        z masłem, wędliną

        Pomidorowa

        z makaronem, kotlet

        z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

         

        Tosty zapiekane

        z serem żółtym, keczup,

        herbata owocowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        23.05.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        Jajka, szynki drobiowej, papryki, ogórka zielonego, kakao

        Zupa ogórkowa, paluszki rybne, ziemniaki, surówka

        z młodej kapusty, kompot

         

        Chałka z masłem, miodem,

        herbata miętowa

        Alergeny

        1,3,7

        1,4,7,9

        1,7

         

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.