Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
15.04.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, kawa z mlekiem
Zupa ogórkowa, ryż z cynamonem i śmietaną, kompot, owoc
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i papryką, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,7,9
1,4,7
WTOREK
16.04.2024 r.
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serkiem twarogowym i rzodkiewką
Zupa koperkowa, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot
Pączek, Kubuś
Alergeny
1,7
1,3, 7, 9
1
ŚRODA
17.04.2024 r.
Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajko, wędlina, ogórek zielony, papryka, herbata owocowa
Barszcz czerwony, racuchy drożdżowe z jabłkami, kompot, kalarepka do chrupania
Bułka z masłem, indykiem pieczonym, kawa z mlekiem
Alergeny
1, 7
1, 3, 7, 9
1,7
CZWARTEK
18.04.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem, herbata z cytryną
Zupa marchewkowa, gulasz z kaszą jęczmienną, surówka z kiszonych ogórków, kompot
Budyń czekoladowy, herbatniki
Alergeny
1, 7
1, 7, 9
1,7
PIĄTEK
19.04.2024 r.
Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, serkiem topionym i rzodkiewką
Pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa
Alergeny
1, 7
1,3,4,7,9
1,3, 7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.