• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        15.04.2024 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, kawa z mlekiem

         

        Zupa ogórkowa, ryż z cynamonem i śmietaną, kompot, owoc

         

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i papryką, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,4,7

         

         

        WTOREK

        16.04.2024 r.

         

         

         

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serkiem twarogowym i rzodkiewką

         

        Zupa koperkowa, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

         

        Pączek, Kubuś

        Alergeny

        1,7

        1,3, 7, 9

        1

         

         

        ŚRODA

        17.04.2024 r.

         

         

         

         

        Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajko, wędlina, ogórek zielony, papryka, herbata owocowa

         

        Barszcz czerwony, racuchy drożdżowe z jabłkami, kompot, kalarepka do chrupania

         

        Bułka z masłem, indykiem pieczonym, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 7, 9

        1,7

         

         

        CZWARTEK

        18.04.2024 r.

         

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem, herbata z cytryną

         

        Zupa marchewkowa, gulasz z kaszą jęczmienną, surówka z kiszonych ogórków, kompot

         

        Budyń czekoladowy, herbatniki

        Alergeny

        1, 7

        1, 7, 9

        1,7

         

         

        PIĄTEK

        19.04.2024 r.

         

         

        Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, serkiem topionym i rzodkiewką

         

         

        Pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

         

         

        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1, 7

        1,3,4,7,9

        1,3, 7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.