Jadłospis
Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
15.09.2025r.
poniedziałek
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, pomidorem,
kawa z mlekiem
Zupa jarzynowa, placuszki cynamonowe
z jabłkami, owoc, kompot
Bułka z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1
16.09.2025r.
wtorek
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem twarogowym, rzodkiewką, powidłami wiśniowymi
Barszcz ukraiński, gulasz z kaszą jęczmienną, sałatka
z ogórków kiszonych, kompot
Sałatka owocowa, bita śmietana, ciastka owsiane
Alergeny
1,7,9
1,3,9
1,7
17.09.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, pastą jajeczną, papryką, herbata owocowa
Kapuśniak,
ryż z jabłkami, bita śmietana, owoc, kompot
Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym, pomidorem, kawa z mlekiem
Alergeny
1,3,7
1,7,9
1,7
18.09.2025r.
czwartek
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką drobiową,
kakao
Zupa kalafiorowa, spaghetti z mięsem mielonym, owoc, kompot
Bułka słodka, herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,9
1
19.09.2025r.
piątek
Kanapki mieszane: ser żółty, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata owocowa
Pomidorowa
z makaronem, nugetsy z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka
z pekinki, kompot
Kasza manna,
z sokiem malinowym
Alergeny
1,3,7
1,3,7,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.