• Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

        28.04.2025r.

        poniedziałek

        Pieczywo

        z masłem, sałatą, szynką wieprzową, pomidorem,

        kawa z mlekiem

         

        Ogórkowa, placki z jabłkami, kalarepka do chrupania, kompot

         

        Bułka z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,

        herbata z cytryną

         

        1,7

        1,7,9

        1,7

        29.04.2025r.

        wtorek

        Pieczywo

        z masłem, sałatą, jajkiem

        i rzodkiewką, herbata owocowa

         

        Zupa fasolowa, potrawka

        z kurczaka, ryż, surówka z białej kapusty, kompot

        Kasza manna

        z sokiem malinowym

         

        1,3,7

        1,7,9

        1,7

         

        30.04.2025r.

        środa

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, papryką, wędliną

        Pomidorowa

        z makaronem, kotleciki mielone, mizeria, ziemniaki, kompot

         

        Sałatka owocowa

        z galaretką,

        bita śmietana

         

        1,7

        1,3,7,9

        1,3

         

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        05.05.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Kanapki mieszane: wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek, kawa z mlekiem

        Zupa marchewkowa, pierogi ruskie

        z duszoną cebulką, owoc,

        kompot

        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,3,7

        06.05.2025r.

        wtorek

        Kulki czekoladowe

        z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, dżemem

        Rosołek ryżowy, ryba panierowana, ziemniaki, surówka

        z kiszonej kapusty, kompot

        Kisiel malinowy, herbatniki

        Alergeny

        1,7

        1,3,4,9

        7

        07.05.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, pomidorem, parówki z szynki, keczup, herbata z cytryną

        Barszcz biały z białą kiełbasą, makaron

        z truskawkami, owoc, kompot

        Bułka z masłem, indykiem pieczonym, rzodkiewką,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

        08.05.2025r.

        czwartek

         

        Tosty zapiekane

        z serem żółtym, keczup, herbata owocowa

         

        Zupa kalafiorowa, spaghetti z mięsem mielonym,

        owoc, kompot

         

        Ciasto „Zebra”, kakao

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

        09.05.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        jajka, szynki drobiowej, rzodkiewki i ogórka zielonego,

        herbata z cytryną

         

        Zupa jarzynowa, pierogi leniwe

        z masłem i cukrem, owoc,

        kompot

         

        Owsianka na mleku,

        bułka z masłem

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,7

         

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.