• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        13.05.2024 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, i pomidorem, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną

         

        Zupa jarzynowa, pierogi ruskie z duszoną cebulką, kompot, owoc

         

        Tosty zapiekane z serem żółtym, herbata owocowa

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

         

        WTOREK

        14.05.2024 r.

         

         

         

        Kulki czekoladowe z mlekiem, bułka z masłem, dżemem, twarożkiem z rzodkiewką

         

        Zupa fasolowa, gulasz z kaszą jęczmienną, sałatka z ogórków kiszonych, kompot

         

        Sałatka owocowa z galaretką i bitą śmietaną

        Alergeny

        1,7

        1, 7, 9

        7

         

         

        ŚRODA

        15.05.2024 r.

         

         

         

         

        Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, ser żółty, szynka wieprzowa, papryka, ogórek zielony, kawa z mlekiem

         

        Zupa ziemniaczana, racuszki drożdżowe z cukrem pudrem, kompot, kalarepka do chrupania

         

        Bułka z masłem, indykiem pieczonym, rzodkiewką, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1, 7

        1,3, 7, 9

        1,7

         

         

        CZWARTEK

        16.05.2024 r.

         

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i pomidorem, herbata z cytryną

         

        Krupnik, nuggetsy z piersi kurczaka, frytki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

         

        Kasza manna z mlekiem i musem truskawkowym

        Alergeny

        1,3, 7

        1,3, 7, 9

        1

         

         

        PIĄTEK

        17.05.2024 r.

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, wędliną, ogórkiem zielonym, kakao

         

         

        Rosół z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, kompot

         

         

        Bułka z masłem, miodem, herbata miętowa

        Alergeny

        1, 7

        1,4,7,9

        1,7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.