Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
13.05.2024 r.
Pieczywo z masłem, i pomidorem, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną
Zupa jarzynowa, pierogi ruskie z duszoną cebulką, kompot, owoc
Tosty zapiekane z serem żółtym, herbata owocowa
Alergeny
1,7
1,7,9
1,7
WTOREK
14.05.2024 r.
Kulki czekoladowe z mlekiem, bułka z masłem, dżemem, twarożkiem z rzodkiewką
Zupa fasolowa, gulasz z kaszą jęczmienną, sałatka z ogórków kiszonych, kompot
Sałatka owocowa z galaretką i bitą śmietaną
Alergeny
1,7
1, 7, 9
7
ŚRODA
15.05.2024 r.
Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, ser żółty, szynka wieprzowa, papryka, ogórek zielony, kawa z mlekiem
Zupa ziemniaczana, racuszki drożdżowe z cukrem pudrem, kompot, kalarepka do chrupania
Bułka z masłem, indykiem pieczonym, rzodkiewką, herbata rumiankowa
Alergeny
1, 7
1,3, 7, 9
1,7
CZWARTEK
16.05.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i pomidorem, herbata z cytryną
Krupnik, nuggetsy z piersi kurczaka, frytki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
Kasza manna z mlekiem i musem truskawkowym
Alergeny
1,3, 7
1,3, 7, 9
1
PIĄTEK
17.05.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, wędliną, ogórkiem zielonym, kakao
Rosół z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, kompot
Bułka z masłem, miodem, herbata miętowa
Alergeny
1, 7
1,4,7,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.